Kycklingar på Bosarps Gård

Betar gärna gräs

Betar gärna gräs

Kycklingar ute i det gröna betar mycket gräs och gröna blad - vissa äter så mycket att skinnet får en gul ton från allt klorofyll.
Går fritt in och ut

Går fritt in och ut

Kycklingarna går fritt in och ut dygnet runt. Eftersom vi har rovdjurssäkra stängsel behöver vi inte stänga stallarna nattetid.
Herre på täppan

Herre på täppan

Eller höna på toppen. Kycklingarna hoppar gärna upp på höjder. I stallet finns halmbalar, ute hittar de naturliga höjder.
Njuter i gröngräset

Njuter i gröngräset

Så här ska ju kycklingar ha det! Detta liv påverkar förstås köttet - det smakar helt enkelt bättre, både i hjärtat och gommen!

Mer om kycklingarna

Kläckning

Alla Bosarpkycklingar kläcks i stallet på gården där de ska födas upp. Detta är fantastiskt bra för de små kycklingarna, som helt slipper hanteras av maskiner och transporteras i starten av livet. Dessutom har de omedelbart tillgång till foder och vatten. Stallkläck ger också en friskare fågel, eftersom de inte kommer i kontakt med några andra bakterier än de som finns naturligt i stallmiljön. Enda nackdelen är att det blir en hel del städjobb när de kläckts färdigt…

Transport & Slakt

Kycklingen slipper alltså helt transporten till gården inför uppfödningen. Eller ja, ägget transporteras ju, men det märker nog inte kycklingen däri av så mycket tänker jag.

Sedan har kycklingen endast ca 20 minuters resa från gården till slakteriet Varmlösa Allfågel i Rydsgård, och det känns bra! Det är ett litet familjeägt slakteri, och vi är så tacksamma att de finns så nära oss.

Kycklingarna lever ca 9 veckor innan det är dags för slakt. All hantering av kycklingen sker för hand - både vid lastning på gården, och vid bedövning och avlivning på slakteriet. Två händer om en kyckling i taget.

Kycklingarna lastas alltid nattetid. När det är mörkt sitter de lugnt och stilla och väntar. Vi lastar 6 st kycklingar i varje transportbur. Där sitter de ledigt och lugnt, ofta tätt tillsammans, trots att det finns plats att sprida ut sig.

Väl framme på slakteriet lyfts kycklingarna försiktigt upp ur transportburen, en och en. De hängs upp i fötterna och bedövas därpå genom att huvudändan sänks ner i ett elektrifierat vattenbad. Omedelbart därefter sker avblodning.

Stallmiljö & Utevistelse

Våra kycklingar bor de första tre veckorna i startstall, där de har det varmt och gott för en riktigt bra start. Vid tre veckors ålder flyttar de ut i större tillväxtstallar. Så snart de har en värmande fjäderdräkt, vid ca fyra veckors ålder, får de börja gå ut i vinterträdgård och på bete. Åtminstone april-november, men det är väder och vind som får avgöra. I tillväxtstallet bor kycklingarna kvar fram till slakt vid ca nio veckors ålder. Inne i stallet har kycklingarna nästan dubbelt så stor yta som konventionellt uppfödda kycklingar. De har rikliga dagsljusinsläpp, fri tillgång till foder och vatten samt god sysselsättning tack vare tillgång till sandbad, halm och grovfoder.

Ungefär april-oktober är stallet öppet dygnet runt så att kycklingarna kan gå in och ut som de behagar. Vi kan ha öppet dygnet runt tack vare att området är inhägnat för att hålla marklevande rovdjur ute, vilka annars är ett stort hot. En skön sommarmorgon kan kycklingarna gå ut redan när det ljusnar, långt innan vi har vaknat. Och när kvällningen kommer kan de i lugn och ro dra sig tillbaka in i stallet, utan risk för att räven kommer med skymningen.

Det är en fröjd att bara sitta i gräset och studera kycklingar som är ute i det fria. De har så mycket för sig! De utforskar, äter gräs, vilar lite, sprätter i jorden, letar mask, går in för att äta och dricka, vilar lite till, går ut och jagar insekter…

Kycklingar som får gå ut har helt enkelt ett rikare liv!

Bosarps Gård
Krav
Smaksak

       Gamla Lundavägen 1820-68


       275 64   Blentarp


       0705-690015


       order@bosarpsgard.se


       Följ oss


       Läs våra köpvillkor   Dataskyddspolicy  Cookies