VÅRA DJUR

EKOLOGISK OCH NÄRPRODUCERAD KYCKLINGbosarp_kycklingar_i_grongras

På Bosarps Gård föder vi upp ekologisk slaktkyckling till varumärket Bosarpkyckling. Våra kycklingar är både KRAV-godkända och närproducerade. De kläcks, föds upp och slaktas inom Skåne.

.

UTEVISTELSE

Under större delen av året är stallet öppet dygnet runt så att kycklingarna kan gå in och ut som de behagar. Området är inhägnat för att hålla marklevande rovdjur ute, vilka annars är ett stort hot. Det är en fröjd att sitta i gräset och studera kycklingar som är ute i det fria. De har så mycket för sig! De utforskar, äter gräs, vilar lite, sprätter i jorden, letar mask, går in för att äta och dricka, SAM_0381vilar lite till, går ut och jagar insekter… Kycklingar som får gå ut har ett rikare liv.

.

STALLMILJÖ

Våra kycklingar bor de första tre veckorna i startstallar där de har det varmt och gott med styrt klimat för att få en riktigt bra start. Vid tre veckors ålder flyttar de ut i mobila hus där de bor till tio veckors ålder. Husen flyttas mellan varje omgång till en ny ren plats. I stallet har kycklingarna nästan dubbelt så stor yta som konventionellt uppfödda kycklingar. Ekologiska kycklingar har sandbad i stallet vilket de använder mycket flitigt. Vi strör med ny halm varje dag för att bädden ska hållas torr och ren, och kycklingarna får också mycket god sysselsättning av halmen. 2016 bygger vi nytt stationärt kycklingstall.

.

FODER

Kycklingarna får bara ekologiskt foder som odlats utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Kycklingarna får även grovfoder att plocka med. De äter förvånansvärt mycket sand som hjälper dem med matsmältningen, och ute hittar de alla möjliga växter, gruskorn och insekter att stoppa i sig.

.

DSC_0042LÅNGSAM UPPFÖDNING

Sedan början av 2015 har vi kycklingar av rasen Ross Rowan Ranger, en långsamväxande ras som nyligen införts till Sverige, och som är anpassad för en längre uppfödningstid. Våra kycklingar slaktas vid en ålder av 10 veckor, och lever därmed dubbelt så lång tid som en konventionellt uppfödd kyckling.