KYCKLINGARNAS LIV

EKOLOGISK OCH NÄRPRODUCERAD KYCKLING

På Bosarps Gård föder vi upp ekologisk slaktkyckling till varumärket Bosarpkyckling. Våra kycklingar är både KRAV-godkända och närproducerade. De både kläcks, föds upp och slaktas inom Skånes gränser.

.

KLÄCKS I STALL

Alla Bosarpkycklingar kläcks i stallet på gården där de ska födas upp. Detta är fantastiskt bra för de små kycklingarna, som helt slipper hanteras av maskiner och transporteras. Dessutom har de omedelbart tillgång till foder och vatten. Stallkläck ger också en friskare fågel, eftersom de inte kommer i kontakt med några andra bakterier än de som finns naturligt i stallmiljön. Enda nackdelen är att det blir en hel del städjobb när de kläckts färdigt…

.

STALLMILJÖ

Våra kycklingar bor de första tre veckorna i startstall, där de har det varmt och gott för en riktigt bra start. Vid tre veckors ålder flyttar de ut i större tillväxtstallar. Så snart de har en värmande fjäderdräkt, vid ca fyra veckors ålder, får de börja gå ut i vinterträdgård och på bete. Åtminstone april-november, men det är väder och vind som får avgöra. I tillväxtstallet bor kycklingarna kvar fram till slakt vid ca nio veckors ålder. Inne i stallet har kycklingarna nästan dubbelt så stor yta

som konventionellt uppfödda kycklingar. De har rikliga dagsljusinsläpp, fri tillgång till foder och vatten samt god sysselsättning tack vare tillgång till sandbad, halm och grovfoder.

. 

UTEVISTELSE

Ungefär april-november är stallet öppet dygnet runt så att kycklingarna kan gå in och ut som de behagar. Vi kan ha öppet dygnet runt tack vare att området är inhägnat för att hålla marklevande rovdjur ute, vilka annars är ett stort hot. En skön sommarmorgon kan kycklingarna gå ut redan när det ljusnar, långt innan vi har vaknat. Och när kvällningen kommer kan de i lugn och ro dra sig tillbaka in i stallet, utan risk för att räven kommer med skymningen.

Det är en fröjd att bara sitta i gräset och studera kycklingar som är ute i det fria. De har så mycket för sig! De utforskar, äter gräs, vilar lite, sprätter i jorden, letar mask, går in för att äta och dricka, vilar lite till, går ut och jagar insekter…

Kycklingar som får gå ut har helt enkelt ett rikare liv!

.

FODER

Kycklingarna får bara ekologiskt foder som odlats utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Kycklingarna får även grovfoder att plocka med, i form av hö/halm/ensilage/rotfrukter.

De äter också sand ur sandbadet, vilket hjälper dem med matsmältningen. Ute hittar de dessutom alla möjliga växter, gruskorn, maskar och insekter att stoppa i sig.

.

LÅNGSAM UPPFÖDNING

Vi har kycklingar av rasen Ross Rowan Ranger, en långsamväxande ras som kom ny till Sverige 2015. Rasen är anpassad för en längre uppfödningstid är de konventionella hybriderna, och det är en mycket frisk fågel med välbalanserad kropp och starka ben.

Våra kycklingar slaktas vid en ålder av ca 9 veckor, och lever nästan dubbelt så lång tid som en konventionellt uppfödd kyckling.

.

SLAKT OCH TRANSPORTER

All hantering av kycklingar sker hos oss för hand. Hanteringen sker alltid nattetid i skydd av mörker, eftersom det håller kycklingarna lugna. Slakteriet ligger i Åsljunga i nordvästra Skåne, och resan dit tar knappt två timmar.