Lite om köttkvalitet

2014-05-20 17.09.27UPPFÖDNINGENS PÅVERKAN PÅ KVALITETEN

Vi tror att köttet från djur som hanterats väl och som fått leva lite längre under sina naturliga förutsättningar blir ett kött av högre kvalitet. Våra kor är lugna och tama, och alla nötkreatur får enbart gräs att äta. Nötköttet hängmöras, vilket bidrar ytterligare till dess mycket fina kvalitet.

Kycklingarna lever minst 70 dagar, dubbelt så länge som konventionellt uppfödda kycklingar. De får röra sig fritt inne och ute, och de äter mycket av det som finns i naturen. Sommartid ser man en tydlig färgning av kycklingarnas hud. Den gulnar av klorofyllet i blad och gräs.

Att veta var köttet kommer ifrån, och verkligen veta att djuren haft ett gott liv tror vi också bidrar till smakupplevelsen. Vi välkomnar våra kunder att besöka oss för att själva se hur djuren har det.

 

TRANSPORT OCH SLAKT

Kycklingarna slaktas, styckas, packas och märks på Skånefågel i Åsljunga ca 2 timmar från gården.

Kvigor och stutar slaktas vid 2-3 års ålder och får minst två somrar på bete innan de hamnar på tallriken. Nötdjuren slaktas på Sjöboslakteriet ca 20 minuter från gården där köttet sedan hängmöras, styckas, vakumpackas och märks.

 

KVALITETS- OCH MYNDIGHETSKONTROLL

Uppfödningen kontrolleras av certifieringsorganet SMAK för att säkerställa att KRAVs regler följs. Slakterierna vi samarbetar med är kontrollerade för KRAV-certifiering, har veterinärkontroll för djurskydd och livsmedelsverkets inspektörer kontrollerar hygienen. Bosarps Gårds försäljning av köttet kontrolleras slutligen av Sjöbo Kommuns livsmedelsinspektörer.

 

Bild_00811